Noi si iDeviceurile


Incep prin a va reaminti ce a reusit Steve Jobs sa faca si nu a reusit nimeni altcineva.

El a reusit sa “impuna” persoanelor lucrurile de care au nevoie. In momentul in care a iesit primul iPhone pe piata toata lumea era cu gura cascata si blocata. A fost ceva revolutionar. Moment in care toti producatorii au inceput sa scoata telefoane cu touch screen. Dar nici unul nu era ca “acel” telefon. Avand in spate un sistem de operare portat de pe Mac-uri, un display cu sensibilitate incredibila, procesor grafic dedicat, un procesor bun, iPhone-ul a fost si inca este piatra de hotar pentru multi producatori.

O alta poveste interesanta este succesul Apple in a lansa noi idei/produse pe piata. Succes care defapt se traduce prin strategii de marketing pur si simplu geniale.

Va dau un exemplu. Mouseul. Stiti ce e ala. E ustensila cu care ati ajuns pe blogul asta. E chestia aia mica si neagra (care nu respira greu) care va transpune miscarile si clickurile in comenzi. Ala. Ei bine, a fost inventat si uitat pe un raft. Nimeni nu a fost uimit de noua inventie, nimeni nu era deschis la aceasta schimbare pana cand Apple a inceput sa il vanda cu calculatoarele lor. Atunci fenomenul a luat amploare.

Alte chestii care fac calculatorul de azi asa cum este el tot de la Apple au plecat.

Ei au introdus primul sistem de operare cu GUI (Graphic User Interface), tot ei au scos pe piata prima imprimanta laser.

Si toate acestea au fost posibile pentru ca un singur om avea o viziune. Cum sa schimbe felul in care noi, oamenii, interactionam cu calculatorul. Acea persoana a fost Steve Jobs. Un adevarat geniu.

O parte din strategia de marketing este ca sistemul de operare Mac OS X este intentionat lasat vulnerabil si maleabil pentru a putea fi instalat si pe PC-uri normale. De ce? Raspunsul a fost simplu. O data gustand marul nu te vei mai intoarce.

Dar toate acestea au dus la un fenomen. Fenomenul iDevice. Au aparut fanatici (multi) care cumpara tot ce are un “i” in fata. Orice. Poate sa se numeasca iShit, iCrap, iPee (de obicei le fac pe toate in acelasi timp), nu conteaza, trebuie sa le aiba.

Am folosit si eu computere de la Apple, m-am jucat cu sistemul lor de operare, am un iPhone. Sunt de acord. Nu se compara nimic cu ele. Dar de aici pana la fanatism e cale lunga. Care se pare ca unii au traversat-o zburand.

Sunt curios cum va merge in continuare Apple de cand cu moartea lui Steve Jobs. El este persoana care a readus Apple in frunte. In mijlocul crizei vanzarile Apple au crescut. Cozi de sute de persoane la magazinele Apple la lansarea iPadului. Un loc la rand costand mai mult decat iPadul in sine. Dar dupa cum ziceam de fanatism, au fost persoane care au cumparat un loc la coada platind astfel de 2-3 ori mai mult pentru un iPad.

Asta a reusit Steve Jobs sa faca. Sa ne arate de ce anume avem nevoie, sa le puna intr-un pachet frumos si sa ne inebuneasca cu ele.

Taica Steve, imi va fi dor de prezentarile tale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s