De ce… [UPDATED]


Cea mai frecventa intrebare pe forumurile dedicate overclockingului este “De ce?” si cel mai frecvent coment lasat de niste persoane care nu stiu ce cauta acolo e “Stii ca daca faci overlcocking o sa strici componentele?”

Pai la prima intrebare raspunsul (in cazul meu) e super simplu. Pentru putere de calcul. In momentul de fata randez un film care are 1200 de cadre. Procesorul e la 3.1 Ghz. Fiecare cadru dureaza undeva pe la 7 minute 30 de secunde (plus minus 10 secunde). Ar insemna 150 de ore de randare (sper ca am calculat bine).
Am crescut frecventa procesorului la 3.4  Ghz si timpul de randare pentru fiecare cadru a scazut la 5 minute 40 de secunde. Ceea ce inseamna 113 ore in total. 37 de ore e suficient de mult pentru a fi considerat un motiv?
La 3.5 Ghz timpul e de 5 minute 28 de secunde ceea ce inseamna inca 4 ore reduse.

La partea cu “Stiati ca” raspunsul e foarte simplu.  Nu se intampla absolut nimic daca ai grija. Toata treaba e sa ai grija cu temperaturile. Sa nu fie prea mari. Pentru mine o temperatura sigura e pana la 70 de grade. Daca a trevut de 70 incep sa ma gandesc la metode de a o reduce. La 70 de grade procesorul nu are ce sa pateasca (asta la Intel).

UPDATE

Am facut un test si la frecventa lui originala de 2.5 Ghz. A iesit la 11 minute si 21 de secunde. Ceea ce inseamna 227 de ore.

Acum sa le punem in ordine:

2.5 Ghz – 227 ore
3.1 Ghz – 150 ore
3.4 Ghz – 113 ore
3.5 Ghz – 109 ore

Advertisements

3 comments on “De ce… [UPDATED]

 1. Overclockingul este folosit si de producatori. In limita bunului simt, nu au ce sa pateasca componentele ( daca sunt ingrijite si de buna calitate).

  Sunt curios cu cat iti creste consumul procesorului la valoare aia, avand in vedere ca temperatura produsa este deja foarte mare.

 2. Pai placa video deja are un OC facut de producator. Si de ceva timp incoace pe asta se bazeaza producatorii. Pe puterea de overclocking.
  E o alta strategie de marketing. Acum se bat pe recorduri mondiale de overclocking cand pana prin 2000 si un pic incoace erau cu totul impotriva overclockingului.

  Si sigur nu stiu sa iti zic cu cat creste consumul dar oricum din ce mai stiu si teste facute cred ca la 3.5 consuma undeva pe la 100 de wati. Poate chiar mai mult.

 3. Te salveaza TDP mic al procesorului de 95W, ca daca ar fi avut peste 110 ar fi sarit rau de tot in sus consumul.

  Prin 2000 procesele de fabricatie erau mai defectoase, nu-si permiteau sa strice ei produsele pentru teste, le vindeau si daca utilizatorul avea posibilitatea si curajul ( era perioada cand overclockul iti anula garantia, valabil si azi) sa incerce sa le imbunatateasca era meritul lui. In ultimii ani s-au desteptat si ei si producatorii de placi de baza si au iesit pe piata cu produse exclusiv pentru overclockerii pasionati.
  Chiar inaintea lansarii oficiale, AMD a organizat o sesiune de overclocking in care au “rupt” recordul mondial al frecventei ajungang la 8429 mhz.
  La cateva zile dupa lansare un overclocker chinez a ajuns la 8585 mhz. In teste Bulldozer ( Faildozer dupa porecla) a demonstrat ca este mult inferior arhitecturii pe care vroia s-o domine, in unele teste fiind batut rau de i7 980x.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s