Tutorial instalare Mac OS X 10.6 – 10.6.8


In sfarsit am gasit timpul necesar experimentarii si instalarii Mac OS-ului. Si zic timp necesar pentru ca mi-a luat cam 30 de reinstalari ca sa descopar varianta buna de instalare. Si tot mai am o problema de rezolvat, care din fericire are si un workaround pana gasesc solutia. Dar voi specifica mai tarziu care e problema.

Cineva zicea la un moment dat: “Hackintosh PCs are for nerds who desire to have them with effort, if you are lazy, you may quit now.”
Si are foarte mare dreptate.

Sa incepem.
Necesar:

1. DVD Retail Snow Leopard 10.6
2. MyHack (2.0 RC4.1)
3. Un stick de cel putin 8 Gb
4. MultiBeast 3.10.0 pentru Snow Leopard
5. Mac OS X 10.6.8 Combo Update
6. O instalare de Mac OS pentru a pregati stickul. Puteti folosi variantele pentru VMWare daca nu aveti acces la un Mac. Merg foarte bine, eu asta am folosit.
7. Este defapt o sugestie, sa folositi un disc separat pentru instalare.

Introduceti stickul in calculator. Deschideti Disk Utility si partitionati stickul Mac OS (Journaled).
Montati imaginea cu Snow Leopard pentru ca e nevoie de ea pentru a crea stickul de instalare. Porniti MyHack,

selectati “Create OS X 10.6 Install Disk”

 dupa care selectati stickul la urmatorul pas. Eu il am deja cu kitul pe el. La voi o sa apara numele pe care il dati cand il partitionati.

Dupa care vine confirmarea.

Puteti sa va duceti sa va faceti o cafea ca o sa dureze putin si o sa aveti nevoie si de cafea pentru urmatoarele etape…

Cand a terminat de copiat restartati calculatorul. Intrati in BIOS si aici va fi nevoie de ceva incercari. La mine de exemplu trebuie sa mut hardurile pe modul AHCI ca sa mearga in Mac OS. In functie de placa de baza asta poate sa difere. Alt exemplu ar fi “USB Legacy Mode”, parca asa ii zicea. La prima mea instalare de mac os nu a mers cu legacy activat. Dar aici e o mica problema, pentru ca daca se dezactiveaza aceasta setare in BIOS nu se va mai boota de pe USB-uri pentru ca nu le mai detecteaza la start.

Va mai trebui sa va uitati pe la Power Management. Suspend mode sa fie S3 only.

Dar din nou va zic ca setarile din bios difera la fiecare placa de baza. Asa ca folositi cafeaua de tocmai ati facut-o si experimentati.

Instalarea OS-ului este foarte simpla.
Bootati de pe stick, nu apasati nimic cand apare boot-loaderul.
Dupa ce porneste instalarea ducetiva la Utilities -> Disk Utility si pregatiti discul pe care vreti sa instalati. Adica partitionat tot Mac OS (Journaled).

Inchideti Disk Utility si reveniti la fereastra de dinainte. Click Continue, Accept. Acum selectati discul proaspat aranjat si dati click pe Customize in stanga jos. Deselectati Printer support si Translation. Mai economisiti 5-10 minute in functie de sistem si niste spatiu (aproape 3 Gb).

Si click Install. Sorbiti din cafea si asteptati. Se va instala destul de repede, la mine a pornit cu 20 de minute dar am impresia ca a durat vreo 10 defapt toata instalarea.
In fine, poate varia.

Dupa ce s-a instalat dati restart, bootati iar de pe stick iar de data asta cand apare boot-loaderul apasati o tasta pana se termina numaratoarea. O sa apara un meniu din care selectati instalarea proaspat facuta.

Urmatorul lucru pe care il veti vedea este vestitul filmulet al celor de la Apple. Va trebui sa introduceti niste date pentru a continua instalarea. Nimic complicat aici.

Montati imaginea cu updateul la 10.6.8. Instalati dar nu dati restart. Porniti MultiBeast ca sa “crackuiti” instalarea si sa puteti boota direct de pe hardul cu instalarea de Mac OS.

Aici nu pot da decat sfaturi, pentru ca modul folosit de mine la instalare nu va merge la toti.

Dati continue pana ajungeti la lista cu pachetele pe care vreti sa le instaleze.

Astea sunt optiunile selectate de mine. Observati ca nu am selectat nimic la drivere audio, retea si video. Motivul e ca placa mea de baza e mai neortodoxa de fel. Am un Asus P5Q Pro Turbo care are placa de retea Atheros iar placa audio VIA. Care nu se regasesc in optiunile MultiBeast. Iar placa video nu trebuie sa ma complic pentru ca merge cu driverele de la Nvidia (am un GTX 460 1 Gb).
Pe langa ce se vede in imagini mai selectati si prima optiune din lista “EasyBeast Install”.

Instalati, dati restart si teoretic ar trebui sa porneasca singur de pe discul cu Mac OS fara sa mai apelati la stickul de instalare. In caz ca nu porneste apasati o tasta in meniul de boot si tastati -v.
Va porni verbose. Nu garantez ca va porni, dar macar daca da kernel panic se poate vedea din ce cauza. Daca e un kext cu probleme de compatibilitate ar trebui sa apara acolo.

Aici trebuie experimentat. Si tot aici vine si partea frumoasa. Daca da kernel panic si nu vrea sa porneasca, reinstalati si reluati incercand diferite optiuni :), De asta s-a zis ca un hackintosh nu e pentru lenesi.

Prima mea instalare pe placa asta de baza a durat cam 2 saptamani. O saptamana instalarea Snow Leopard si inca o saptamana instalarea Lion (voi face un articol si despre asta).

Si urmatorul pas dupa ce ati gasit variantele bune din MultiBeast ar fi driverele. Daca ce aveati acolo disponibil nu a mers va trebui sa le instalati manual.

Aveti nevoie de Kext Helper b7 selectat in lista si instalat si normal de kexturi (pachetele cu drivere pentru Mac, asa se numesc ele).

Pentru drivere vizitati osx86.net si cititi pe forumuri (tonymacx86.com, insaneymac.com, hackintosh.orghackint0sh.org, parca sa zic ca mai era unul dar nu il mai stiu, astea sunt cele mai mari).

Iarasi e vorba de mult experimentat pana gasiti driverele bune.

Ca exemplu. Am avut la un moment dat un Sapphire Radeon x1950 (GT parca, nu mai stiu). Instalarea ei a durat cam o saptamana si nici atunci nu mergea cum trebuie, apareau artefacte pe ecran, ramaneau bucati din ferestre… Urmatoarea placa a fost un Nvidia 8800 GTS 640 Mb la care instalarea a durat 1 ora si a mers perfect. Iar acum v-am zis GTX 460 la care instalarea dureaza 1 minut si nu sunt probleme.

Si problema pe care o mai am acum si despre care am zis sus de tot este ca la placa audio nu pot controla volumul general. Merge sa modific volumul aplicatiilor (iTunes, video player, etc.). Pana la un punct e ok, dar in momentul in care se va incarca vreun flash in vreo pagina si va porni sunetul la maxim o sa am probleme, pentru ca sistemul meu audio e la fel de neortodox ca placa de baza.

Si inca o chestie. A trebuit sa reduc overclocking-ul la 3.0 Ghz ca sa am memoria la frecventa ei normala de 800 Mhz. Mac OS nu prea se intelege cu overclocking-ul.

Daca apar probleme lasati coment si incerc sa va ajut cat pot, cautam impreuna solutia.

Vad ca mai am greseli pe ici pe colo. Nu cred ca o sa le gasesc pe toate. Scuze dar era 2 noaptea cand scriam.

Advertisements

7 comments on “Tutorial instalare Mac OS X 10.6 – 10.6.8

 1. Un tutorial excelent. Se vede munca depusa pentru instalare dar si pentru a scrie acest articol. Tot respectul!

 2. se poate instala pe un notebook cu intel atom 1,6×2 2gb ram ssd 240gb video intel gma 3150

  • Se poate instalat. Poti folosi varianta Niresh. E mai putin popular decat iAtkos sau altele. Dar se aude ca merge instalat pe Atom.
   Nu pot sa te ajut cu multe pentru ca nu am incercat asta si nu stiu daca trebuie ceva specific modificat sau instalat.

 3. eu am instalat pe un macbook air din 2010 mac os lion si as vrea sa trec inapoi la snow leopard se poate??si dak da cum???ca imi da numai kernel panic

 4. Am instalat ideneb 1.5.1 pe un laptop samsung r522 si nu am sunet si nici wireless.Ce se poate face?As putea instala si alt hackintosh pe acest laptop? Multumesc

  • Imi cer scuze ca raspund asa tarziu. Dar din pacate nu te pot ajuta. De cand am scris articolul nu m-am mai ocupat de hackintosh. Nu am mai incercat nimic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s