Pufoshenia. O scurta istorie.


Da stiu. Nu sunt original. Am furat si eu de la cei de la www.creativemonkeyz.com.

Titlul reprezinta numele pe care l-am dat eu calculatorului meu de care sunt foarte mandru cum a iesit. Mai nou a iesit si din carcasa pe un raft din cauze aeriene. Avand un Quad Core acum care are si un overclock de 5-600 Mhz aveam probleme cu racirea. Nu mari, temperaturile erau mai mult decat satisfacatoare. Dar am devenit obsedat de temperaturi. Asa ca am scos frumos tot ce era in cutie. Am pus un raft pe perete si aia e noua carcasa a pufosheniei.
Am mai adaugat un ventilator de 120 mm pe coolerul Scythe Ninja 3 Rev. B. Ventilatorul este acelasi model cu care vine coolerul, adica un Scythe Slip Stream la 1900 RPM. Dar din cauza formei palelor are un flux de aer imens. 110 CFM si din aceeasi cauza si zgomotul e pe masura. Dar cu astea 2 ventilatoare puse pe coolerul monstruos am mai scazut cu aproape 10 grade temperatura. Acum se lafaie pe la 37-38 de grade idle si 55 de grade full-load. Asta la 3.3 Ghz care pentru Q9300 inseamna 800 Mhz in plus fata de frecventa stock. Coolerul vine cu un potentiometru pentru reglarea turatiei asa ca pentru celalalt ventilator am pus un fan controler de la Zalman. Si anume ZM-MFC3.

Calculatorul a pornit cu un Celeron 420 la 2.0 Ghz si a fost asamblat in prima faza ca un server (web, mail si mai tarziu si Counter Strike).  Procesor care a functionat la 2.9 Ghz 24/7. A urmat un Core 2 Duo E8400 care din cauza placii de baza (ASRock G31M-S) a ramas la frecventa normala de 3.0 Ghz. Am primit intre timp o placa video Sapphire Radeon x1950 si nu mai stiu cum. 512 RAM, 128 de biti. Buna. Mi-a placut.
Mai tarziu am facut rost de o placa de baza Asus P5QL Pro ce mi-a permis sa urc procesorul la 3.45 Ghz. Am schimbat coolerul stock cu un Cooler Master Hyper TX3. Destul de bun pentru dimensiunile lui (ventilator de 92 mm).
A urmat inca nu modul de memorie de 2 Gb urcand la un total de 4 Gb si am schimbat si placa video intr-un final.
Am cumparat o Nvidia GeForce 8800 GTS 640 Mb. Pe 320 de biti.

Doamne ce placa. Nu m-am mai distrat asa de mult cu un calculator de cand aveam un PII la 333 Mhz. N-am mai vazut asa potential la nici o alta placa video. Am ajuns sa ii pun 2 rezistori variabili pe placa pentru a putea modifica voltajele de alimentare ale GPU-ului si VRAM-ului. Am reusit sa scot un scor de 23000 de puncte in 3DMark06 :).

Dupa toata distractia cu placa video am mai schimbat o data placa de baza. Am ramas tot la Asus. Si anume P5Q Pro Turbo.
Cu aceasta placa am dus procesorul la 5.2 Ghz. Si cred ca ar mai fi mers dar ma tine pe loc memoria care e la 800 Mhz. Si care a fost iarasi inmultita cu inca 2 Gb, de data asta fiind vorba de 2 module de 1 Gb.
A urmat o noua placa video. Tot de la Nvidia, GTX 460 1 Gb, pe 256 biti. Am vazut ce diferenta face latimea de banda in trecut asa ca am inceput sa ma orientez spre cele de 256 de biti. Cele peste nu mi le permit.

Am schimbat iarasi si procesorul cu actualul Intel Core 2 Quad Q9300 care a vazut o frecventa maxima de 3.6 Ghz unde deja temperatura devine o problema destul de serioasa.  Dar la 3.3-3.4 Ghz cu 1.25 v alimentare sta destul de rece.

Si cam asta ar fi istoricul sistemului meu.
Parerea mea e ca e destul de performant chiar si astazi. Procesorul tinut la 3.3 batand i3 si i5 modelele vechi cat si i3 Sandy Bridge si cateva i5 Sandy Bridge. Probabil memoria DDR3 m-ar fi avantajat si mai mult. Dar momentan raman la DDR2 pana la urmatorul upgrade. Care nu se stie cand va mai fi.
Ceea ce eu cred ca e destul de bine pentru un procesor mai vechi.

Advertisements

2 comments on “Pufoshenia. O scurta istorie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s