Canon EOS 550D vs Canon Powershot A470


O sa credeti ca sunt nebun ca fac comparatie intre 2 aparate foto care sunt la o distanta astronomica intre ele.
Da, dar am gasit un lucru la care se pot compara.

Si anume la pozele macro.
A470 face poze macro out of the box, logic. Doar e o camera PS (Point and Shoot) dar 550D are nevoie de un obiectiv pentru asta. Care costa 1457 de lei (cel mai ieftin) plus camera care mai e inca 2800 de lei. Un total de 4257 de lei fata de aproximativ 300 de lei cat costa A470. Sau mai bine zis cat a costat. Pentru ca are cativa ani de cand nu se mai produce.  Acum la mana a doua costa incepand de la 120 e lei pana pe la 200.
Dar merita toti banii. Nu sunt camere  care sa se mai compare cu A470. Modelele mai noi de Powershot au multe lipsuri la partea de reglaje in modul manual.

Din cauza ca nu ai cum sa compari un DSLR cu o savoniera nu voi intra in detalii tehnice pentru ca nu are rost. Au alte procesoare, alti senzori, alt soft. Nu am cum sa le compar in general.

A470 are 2 atuuri. Unul e ca are un mod super macro, unde cu suficienta lumina poti lipi fizic subiectul de lentila si tot focuseaza. Ceea ce e absolut uimitor pentru o camera in gama asta de pret.
Al doilea atu ar fi o aditie la softul cu care vine de la Canon. Se numeste CHDK si iti descuie o droaie ed optiuni noi gasite la camerele DSLR. Adica viteza obturatorului, intensitatea blitului, mai multe detalii legate de baterie, posibilitatea de a rula scripturi. Dar aceasta aditie nu are legatura cu fotografia macro. Nu am folosit deloc optiunile suplimentare in pozele macro decat in unele poze facute la picaturi de apa unde viteza obturatorului a trebuit modificata. La fel si intensitatea blitului, altfel aveam poze albe.

550D are totul din fabrica, nimic modificat.

Si acum sa trecem la exemple

 

Din pacate nu am gasit doar poze la dimensiunile originale pentru 550D si nici poze ne-editate. Unele sunt si prelucrate. Ale mele cu A470 sunt in forma originala.

Astea sunt cateva poze facute in joaca. Cum am zis si mai sus, am folosit CHDK aici pentru a modifica intensitatea blitului si viteza obturatorului.

Si acum cateva poze in care am folosit un script pentru motion detection. Un script care e foarte rapid. A fost acum 2 ani parca o furtuna destul de serioasa in Bucuresti. Am stat vreo 2 ore fara curent.
Asta e rezultatul.

Nu sunt poze spectaculoase. Dar cat dureaza un fulger? Se termina mai repede decat dureaza focalizarea la camera mea. Asa ca daca va ganditi totusi e ceva.

Nu contrazic pe nimeni si sincer am cautato cu lumanarea de cand am inceput articolul. 550D cu siguranta face poze mai frumoase si cu mai multe detalii.
Dar diferenta nu e chiar asa de mare precum diferenta de pret. Daca vreti poze macro luati un A470 si un inel de lumini si economisiti o gramada.
Daca primiti cadou un DSLR si obiectiv de macro atunci felicitari. Altfel eu nu vad sa merite pentru 10-20% mai multe detalii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s